En İyi Sinema Siteleri


Kış ayları şüphesiz sinemanın ön plana çıktığı aylar. Boş zamanlarında açık havada dolaşmak yerine kapalı alanları tercih eden büyük şehir insanlarının önemli bir kısmı, sanatsal bireğlence olan sinemayı seçiyor. Oscar ödüllerinin de sahibini bulacağı ay olması sebebiyle bu yıl da Şubat ayı, sinemanın en çok ilgi çektiği dönem olacak. Hal böyle olunca internetteki sinema ortamları da ciddi şekilde hareketleniyor. Biz de bu ay özellikle internetteki sinema sitelerine eğilerek en iyi örnekleri incelemeye karar verdik.

Türkiye’deki sinema meraklısı internet kullanıcıları internet bağlantılarının evlerde yaygınlaşmaya başladığı ilk beri IMDb’yi takip ediyorlardı. IMDb, yalnızca kendi alanında değil, internette genel olarak kaliteli içerik sağlayan ilk sitelerden biri. O yıllardan bu günlere gelirken Türkiye’deki sinema meraklısı internet girişimcileri de boş durmadı ve konuyla ilgilenenler için çok güzel online ortamlar hazırladılar. Şimdilerde sinema ekseninde gelişen sosyal sitelerde ortak ilgi alanlarına sahip birçok kullanıcı buluşuyor ve hoşça vakit geçiriyor.

Google’da sinema kolaylığı

İnternet kullanıcılarının sinemaya olan ilgisini Google da fark etmiş olacak ki, arama motoruna yakın zamanda sinemayla ilgili çok güzel bir özelliği kullanıma sundu. Google’ın arama formuna bir film adı yazdığınızda sonuç sayfasının çehresi birden değişiveriyor. Örneğin forma “Issız Adam” yazdığınızı farz edelim. Google size arama sonuçlarıyla birlikte hangi şehirde olduğunuzu soruyor ve bu bilgiyi girerseniz aradığınız filmin gösterildiği salonlarla birlikte gösterim saatlerini listeliyor. Üstelik arama motorunuz bulunduğunuz şehri bir kez girdikten sonra tekrar bir sinema araması yaptığınızda bunu aklında tutuyor ve tekrar nerede olduğunuzu sormuyor. Elbette tek bir tıklamayla bulunduğunuz şehri değiştirme şansına sahipsiniz.

IMDb.com

Uzun adıyla Internet Movie Database, adından da anlaşılacağı üzere, sinema sektörünün neredeyse tüm bilgilerini içinde barındıran ve çok geniş arşive sahip olan bir site. IMDb ister Hollywood yapımı olsun, ister adını daha önce hiç duymadığınız Hintli bir yönetmenin yaptığı bir kısa film olsun, isterseniz Yeşilçam’ın kült haline gelmiş yapımlarından biri olsun, aradığız film hakkında her türlü bilgiye ulaşabileceğiniz dev bir veritabanı sunuyor.

Her ne kadar kullanımı Türk kullanıcılara biraz için biraz alışılmışın dışında olsa da orta seviyede İngilizce bilen birisi için kolaylıkla faydalanılabilecek bir site olduğunu söyleyebiliriz. Eğer aradığınız filmin, oyuncunun ya da yönetmenin adını biliyorsanız, arama kutusuna bu ismi yazmanızla birlikte merak ettiğiniz her şeye ulaşmanız mümkün oluyor.

Örneğin geçtiğimiz yıllara ait en çok beğenilen filmler hangileri diye IMDb Top 250 listesine baktığımızda ilk sırada Esaretin Bedeli’ni görüyoruz. Bu filmin detaylarına bakacak olursak, 10 Mart 1995’te Türkiye’de gösterime girdiğini ve yedi dalda Oscar’a aday gösterildiğini, başrollerinde Tim Robbins, Morgan Freeman gibi isimlerin yer aldığını görebiliyoruz. Filmden bazı karelerin yanı sıra kamera arkası enstantanelere bir göz attıktan sonra Morgan Freeman’ın kariyerine bir göz atıyoruz ve 1974 yılından bu yana rol aldığı tüm film ve dizilerin listesini inceliyoruz. IMDb’nin en iyi özelliklerinden biri de yalnızca filmlerin değil dizilerin de detaylı bir şekilde veritabanında yer alıyor olması.

IMDb her ne kadar yabancı bir site olsa da daha önce de belirttiğimiz gibi Türk filmleri de detaylarıyla veritabanındaki yerini alıyor. Zamanında büyük ses getiren filmlerden Eşkıya’nın, 6474 kullanıcı tarafından 8,4 (10 üzerinden) reyting almış olması oldukça sevindirici. Filmlere ait bu reytingler kayıtlı IMDb üyeleri tarafından veriliyor. Filmler hakkında yorum yazılabiliyor. Tabi yorumlar da İngilizce olmak durumunda. Üye olmak için, size ait bir elektronik posta adresinin olması yeterli. Bu sayede izlediğiniz bir film hakkındaki görüşlerinizi belirterek başkalarının izlemeden önce bir fikir edinmesine yardımcı olabilirsiniz.

Özetle, şimdiye yapılmış filmler, diziler, bu yapımlarda rol almış kişilerin yanı sıra yakında vizyona girecek filmler ve hatta daha çekimlerine başlanmamış yapımlar hakkında bilgi edinebileceğiniz en iyi sitenin IMDb olduğunu söyleyebiliriz.

IMDb Pro ve IMDb Resume: Popüler sinema sitesinin ayrıca sektör profesyonelleri ve profesyonel olmak isteyenler için ücretli servisleri de bulunuyor. IMDb Pro bölümünde şirket bilgilerine ve diğer profesyonellerin iletişim bilgilerine ulaşılabilirken, IMDb Resume bölümüne CV’nizi ve fotoğraflarınızı yerleştirerek kendinizi şirketlere tanıtabiliyorsunuz. Burası, kasting ajanslarının sıkça göz attığı ortamlar arasında yer alıyor.

Sinemalar.com

Sinemalar.com

Sırada başarılı Türkçe sinema siteleri var. Sinemalar.com da bunlar arasında. IMDb’yebenzer bir mantıkla yürüyen Sinemalar.com, oyuncular ve filmler hakkındaki bilgileri kronolojik sırayla ziyaretçiye sunuyor. Türkçe olmasının yanı sıra daha sade ve kullanışlı bilgi vermesi Türkiye’deki internet kullanıcıları için kullanımı kolaylaştırıyor. Üyeler, filmler ve oyuncular hakkında yorum yapabiliyor, verdikleri puanı diğer ziyaretçilerle paylaşabiliyorlar. Fakat yorumlar konusunda üyelerin pek özverili olmadığını görüyoruz. İzlenmeyen bir film hakkında yapılan yorumlar ve değerlendirmeler yanlış bir ölçü olabilir. Fakat bu durumu yalnızca Sinemalar.com’un değil, genel anlamda bütün sinema sitelerinin ortak sorunu olduğunu söyleyebiliriz.

Beyazperde.com

Mynet’in hizmetlerinden biri olan Beyazperde, sinema konusunda uzun yıllardır hizmet veren sitelerden birisi. Kullanıcı dostu menüleri ve kısa yollarıyla kullanımı kolaylaştıran başarılı bir sinema sitesi olduğunu söyleyebiliriz.

Hangi sinemada hangi film oynuyor, yakında vizyona girecek olan filmler nelerdir, filmin konusu nedir, izleyenler ne düşünüyor gibi aklınıza gelebilecek birçok soruya cevap veren Beyazperde, editörün film hakkındaki görüşlerini belirtmesi nedeniyle bir nebze olsun daha sağlıklı fikir edinmenizi sağlıyor. Editörün ve diğer üyelerin yorumlarını bir arada inceledikten sonra izlemeyi düşündüğünüz bir filmin iki saatinizi boş yere heba etmesine olabiliyorsunuz.

Sinemasal bölümündeki makaleler, sinemaseverler için boş vakitlerde hem sinema bilgisini geliştiriyor hem de geçmişe dair bir analiz yapmasına imkan tanıyor. Öte yandan Haberler bölümünde kısa bir süre dolaşarak sinema sektöründeki yenilikler, gelişmeler ve önümüzdeki sezonlarda karşımıza çıkacak yapımlar hakkında fikir alabiliyorsunuz. Eğer bilgisayarınızda Quicktime Player yüklüyse, Fragman bölümünde vizyona girmesi büyük bir sabırsızlıkla beklenen Terminator Salvation filmine ait ilk görüntüleri tekrar tekrar izleyebilirsiniz.

Sinema.com

1996’dan bu yana hizmet veren Sinema.com, üyelerin filmler hakkındaki yorumları, verdikleri puanlar ve filmlerin detaylı bilgilerini sunan kullanışlı bir web sitesi. Kullanıcılar bulundukları bölgedeki sinemalarda hangi filmlerin oynadığını, yakında vizyona girecek olan filmlerin neler olduğunu öğrenirken, diğer taraftan DVD bölümünde satışa çıkmış yapımların kritikleri yapabiliyor. Makaslandığı için salonda göremediğiniz sahneler, kamera arkası görüntüleri, müzikler gibi bir DVD’nin içinde yer alan tüm ekstra bölümlerin analizi yapılıyor ve arşive eklenmesi gereken DVD’ler hakkında fikir veriyor.

Filmlere ait kaliteli fragmanlar, kaliteli görüntü ve sesleriyle Sinema.com sayfalarında rahatlıkla izlenebiliyor.

Kritik bölümünde Sinema.com yazarlarının değerlendirmeleri yine filmler ve izleyiciler arasında köprü kuruyor. Sinema.com’daki en iyi özelliklerden biri, yapılan yorumlara filtre konması. Bu sayede filmin gidişatını anlatan ve izlemeyen birisinin bilmemesi gereken bir nokta hakkında fikrini belirten kullanıcının yorumu gizleniyor, böylece öğrenmemeniz gereken bilgi siz istemediğiniz sürece açılmıyor.

Sinevidyon bölümündeyse Sinema.com editörleri, Özgür Poyrazoğlu ve Ender Ayna’nın her hafta gerçekleştirdikleri röportajların, değerlendirmelerin ve eleştirilerin yer aldığı samimi sohbetler yer alıyor.

Cinefan.net

Kendini sinema konusuna adamış bir kültür portalı olduğunu söyleyebileceğimiz Cinefan, vizyondaki filmlerin yanı sıra arşivlerdeki yerini almış filmlerin de değerlendirmesini yapan ve sinemaseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir site. Site yazarlarının film hakkındaki değerlendirmeleri ve eleştirilerinin yanı sıra Cinefan üyelerinin filmler hakkındaki görüşlerini okuyabiliyorsunuz. Bunlar her ne kadar diğer sitelerde yer alıyor olsa da Cinefan üyelerinin tutarlı yorumları siteye değer katıyor. Bu anlamda Cinefan üyelerinin eleştirileri sizin için daha iyi bir referans olabilir.

Cinefan’ın bir diğer dikkat çekici özelliğiyse sinemaseverlerin ilgisini çeken festivaller için geniş bir yer ayırmış olması. Yakından takip ettiğiniz filmlerin festivallerde aldığı yorumlar, ödüller, festivallerin önemli konuklarının söylevleri yine bu bölümde yer alıyor.

Ünlü oyuncuların röportajlarının yer aldığı Röportaj bölümündeyse sevdiğiniz aktör, aktris ve yönetmenlerin hoş sohbetlerine konuk olabilirsiniz.

Sitedeki bir diğer önemli bölüm de DVD bölümü. Evinde sinema izlemenin keyfini yaşamak isteyenlere yeni çıkan DVD’ler hakkında bilgi veren Cinefan, DVD’ler konusunda belki daha fazla değerlendirme yapabilirdi. Sinema konusunda oldukça iyi bir hizmet veren Cinefan’dan gelecekte daha da iyi işler bekliyoruz.

SinemaTurk.com

Adından da anlaşılacağı üzere Türk sinemasına verdiği önemle ön plana çıkan Sinematürk, vizyondaki, arşivdeki ve önümüzdeki dönemlerde sinemalara gelecek olan filmler hakkında detaylı bilgiler sunuyor. Gişe hasılatlarını, izleyici sayılarını, kısacası filmler hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi, geniş istatiksel verileri de ekleyerek sunan site, filmler hakkında fikir edinmenize yardımcı oluyor. Sinematürk’de bizi en çok şaşırtan olay vizyona girmemiş filmlerin bile değerlendirilmiş olması! Çünkü Türkiye’deki sinemalarda oynamayan bazı filmler, ABD sinemalarında çoktan gösterime girmiş olabiliyor. Sinematürk’de IMDb’de filmi izleyenlerin verdikleri puanları ziyaretçileriyle paylaşıyor. Özellikle Türkçe siteleri tercih edenler için bu iyi bir özellik. Film, Türkiye salonlarında vizyona girdikten sonra Sinematürk üyeleri tarafından onaylanıyor ve böylece hem izleyici kitlesinin sinema anlayışındaki farklar ve ortak noktalar ortaya çıkıyor hem de daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabiliyor.

Sinematürk, sadece filmler hakkında bilgi vermekle kalmıyor, sinemaseverlerin de siteyle etkileşimini arttıran imkanlar sunuyor. Bunlardan biri de ücret karşılığı edineceğiniz size özel Sinematürk sayfaları, kendinizi bu alanda tanıtırken, yorumlarınızın daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlıyor. Yıllık 47,2 TL’den başlayan fiyatlar, arzuladığınız sayfanın özelliklerine göre yıllık 70,8 TL’ye kadar çıkabiliyor.

On altı binden fazla filme ait bilgilerin yer aldığı Sinematürk, farklı bakış açısıyla ziyaretçilerinin de bu alanda aktif olarak rol almasına imkan veriyor.

InterSinema.com

Intersinema, sitede ihtiyaç duyulan her şeyi ana sayfada elinizin altında bulundurmasıyla kolaylık sağlıyor.Fakat bu arayüzün biraz göz yorucu nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Yine de vizyondaki filmlerin afişlerini hemen karşınızda görebilmeniz önemli bir avantaj.

Bulunduğunuz bölgede gösterimde olan filmlerden size tavsiyelerde bulunması, oyuncu ve yönetmenlerin hayatları hakkında verdiği kısa bilgiler, sitenin başarılı özellikleri arasında.

Intersinema’nın bir diğer şaşırtan özelliğiyse dünyada hiçbir salonda oynamamış filmlerin Intersinema puanıyla değerlendirilmiş olması! Örneğin bu yazıyı hazırladığımız sıralarda fragmandan öte kimsenin izleyemediği Terminator Salvation filmi 2/5 Intersinema puanına sahipti! Bu belki bilinçsiz kullanıcıların yaratmış olduğu bir hata olsa da site yönetimi konuya el atıp gerekli düzenlemeleri yapmalı.

PCnet Online

En İyi Sinema Siteleri” üzerine 2 yorum

Yorum bırakın